среда, 13 декабря 2017 г.

Zupa fasolowa z kurkami i młodymi jarzynami

Wpis na blogu

Przygotowanie

  • Warzywa, kurki i włoszczyznę opłukać. Ziemniaki oskrobać i pokroić w kostkę. Fasolkę przyciąć przy końcu, pokroić. Marchewkę i pietruszkę oskrobać i pokroić w talarki. Pora posiekać.
  • W dużym i szerokim garnku roztopić masło, wrzucić kurki i warzywa, doprawić solą (około 1 łyżeczki), zmielonym pieprzem, wlać oliwę i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu, aż wszystkie składniki delikatnie się obsmażą.
  • Wlać 1 i 1/2 litra wody (np. mineralnej, ewentualnie wywaru z jarzyn), dodać liście selera, pietruszki i marchewki i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić warzywa przez około 10 - 15 minut aż będą miękkie. Na koniec dodać koperek i 1 łyżkę grubo posiekanej bazylii.
  • Odstawić z ognia. Śmietanę wymieszać z 3 łyżkami chłodnej wody, następnie dodawać po łyżce zupę (około 1/3 szklanki) jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z zupą, wymieszać, doprawić w razie konieczności solą, pieprzem i podawać z resztą bazylii, bagietką i serem kozim (opcjonalnie).
Zupa fasolowa z kurkami
Zupa fasolowa z kurkami

Original article and pictures take http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_fasolowa_z_kurkami/przepis.html site

Комментариев нет:

Chocolate Buttercream Frosting Recipe

This truly is the best chocolate buttercream frosting recipe ever. You’ll have to read on to see my secrets! I can’t believe that it’s tak...